Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legalább tíz szíriai katona meghalt izraeli légicsapásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 24. 14:37

Legalább tíz szíriai katona életét vesztette az Izrael által június 23-án, hétfőre virradóra végrehajtott légicsapásokban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet.

A szíriai hadsereg még nem kommentálta az izraeli légitámadást. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy kilenc légicsapást mért a Golán-fennsík szíriai oldalán lévő katonai állásokra.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója elmondta, hogy összesen hét különböző szíriai katonai célpontot ért támadás. A művelet nyomán megsemmisült egyebek közt két harckocsi, két tüzérségi üteg és a térségben állomásozó legfontosabb szíriai katonai egységek egyikének, a 90-es dandárnak a főhadiszállása is.

A művelet válasz volt arra az előző napi szíriai támadásra, amelyben életét vesztette egy 15 éves izraeli fiú, két másik polgári személy pedig megsebesült. A fiatal áldozat egy vízszállító tartálykocsin utazott, amelyet lövések értek a Golán-fennsíkon húzódó határ szíriai oldaláról. Ez volt az első haláleset a Golán izraeli oldalán azóta, hogy Szíriában több mint három éve polgárháború tört ki.

Izrael nagy figyelemmel kíséri a szomszédos Szíriában három éve tartó polgárháborút, bár eddig tartózkodott attól, hogy a szemben álló felek bármelyikét is támogassa.