Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Légidarts” – harc a legjobb pilóta címért

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2014. május 26. 22:30

Május 21-én kezdődött a „Légidarts-2014” („Авиадартс-2014”) elnevezésű, összhaderőnemi légi kiképzés. Igor Klimov, az orosz légierő hivatalos képviselője újságíróknak elmondta, hogy a versenyen 71 személyzet méri össze tudását a légierő különböző fegyvernemeinek képviseletében.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/repulok/legidarts-harc-a-legjobb-pilota-cimert/
„Május 21-től a hadműveleti-harcászati, a katonai-szállító, a távolsági- és szárazföldi légierő személyzetei az elkövetkező hat napon a Lipecki harci alkalmazási és átképzőközpont, a voronyezsi Katonai-repülő akadémia bázisain, valamint a voronyezsi területen található Pogonovo légi lőtéren küzdenek meg a »legjobbnak« járó címért" – mondta Klimov.

1595972718

Ka-52 „Alligator"

Az orosz hadsereg második alkalommal rendezi meg, a légerő minden fegyvernemére kiterjedő megmérettetését. Voronyezsbe a kiválasztott repülőszemélyzetek a távol-keleti, szibériai, uráli, észak-kaukázusi és a sarkvidéki magasabb egységektől és alakulatoktól érkeznek. A versenyt Viktor Bondarev, a légierő főparancsnoka vezeti. 

Május 20-án a légierő versenyben résztvevő személyzetei az átrepülést hajtották végre a bázisrepülőterekre (Lipeck, Voronyezs, Rjazany). A megmérettetésen Szu-25SzM, Szu-25, MiG-29SzMT, MiG-29, Szu-27SzM, Szu-27, Szu-24, Szu-34, Il-76MD, Tu-22M3 repülőgépek valamint Ka-52, Mi-24, Mi-28N, Mi-8MT, Mi-8MTV-5 helikopterek vesznek részt.

„Az erőpróba során a pilóták földi célok ellen végrehajtott irányított és nemirányított rakétalövészet, gépágyúlövészet, bombavetés »számokban« mérik össze tudásukat, valamint végrehajtanak teherdobást is. A vadászrepülőgépek különböző magasságokban légiharcolnak" – mondta a képviselő. És mindemellett a személyzeteknek meg kell küzdeniük a „Pancír-Sz" valamint Sz-300 földi légvédelmi rendszerekkel is.

Az előző versenytől eltérően az idei évben a lőtéren nem csak fából (furnérból) készült célokra lőhetnek, hanem a rendszerből kivont két MiG-25 repülőgépre is, amelyeket helikopterrel szállítottak a célterületre.