Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel-amerikai hadgyakorlat a Lask légibázison

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. június 11. 17:01

A Wisconsin Légi Nemzeti Gárda 115. Vadászrepülő Ezredének állományából közel 100 katona települt át a lengyelországi Lask légibázisra, hogy a lengyel légierővel közös hadgyakorlaton vegyenek részt.

 A gyakorlat célja, hogy a lengyel F-16-os pilóták, illetve amerikai kollégáik tapasztalatcsere, illetve közös tapasztalatszerzés útján fejlesszék képességeiket, például a MiG-29 és Szu-22 típusok ellen repülve.
Brian Parker alezredes, a 115. Vadászrepülő Ezred állományába tartozó 176. Vadászrepülő Század parancsnoka elmondta, hogy hat gépet repültek át Európába, és két hétig maradnak.

1595955613

A gyakorlat ideje alatt többféle feladatot is repülnek, először az alapvető harci manőverekkel kezdenek, majd fokozatosan haladnak az egyre komplexebb feladatok felé. Végül az elmaradhatatlan légi közelharc, az úgynevezett „dogfight" is része lesz a programnak.

Parker alezredes elmondása alapján az első néhány közös feladat sikerrel zárult, a leszállást követő kiértékelések során a két nemzet pilótái átbeszélték az általuk alkalmazott különböző taktikákat, és levonták a megfelelő következtetéseket, és a hasznos tanulságokat.
Lengyel részről Krystian Zięƈ ezredes, a bázis parancsnoka azt nyilatkozta, hogy az ehhez hasonló közös gyakorlatok rendkívül hasznosak, főleg ha a jövőben közös repülésekre kerülne sor egy koalíciós erő tagjaiként.

Idén ez már a második gyakorlat az amerikaiakkal, első alkalommal érdekes módon nem vadászgépek, hanem a Ramstein légibázis C-130J Super Herculesei voltak a résztvevők. A tervek szerint idén júliusban egy harmadik programra is sor kerül, akkor az olaszországi Avianoból érkeznek F-16-osok, hogy a földi célok támadását gyakorolják lengyel kollégáikkal.