Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levadásszák az iszlamistákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 12. 8:13

Két nap alatt több mint félszáz iszlamistát „likvidáltak” az egyiptomi fegyveres erők a Sínai-félsziget északkeleti részén – adták hírül egyiptomi lapok. Az as-Surúk és az al-Jóm asz-Szábe című napilap 54, illetve 60 megölt terroristáról számolt be biztonsági forrásokra hivatkozva.

Megbízható helyszíni értesülések alapján az al-Jóm asz-Szábe honlapján ugyanakkor azt írta, hogy az utóbbi hónapok legátfogóbb terrorellenes hadműveletében az elmúlt három nap alatt összesen 151 dzsihadistával végeztek.

A Gázai övezettel közös határ melletti régióba független sajtóorgánumok munkatársait nem engedik be, az ott folyó harcokkal kapcsolatos hírek és adatok majdnem kizárólag a hadseregtől, illetve az egyiptomi hatóságoktól származnak.

A hónap elejétől egy új, összevont katonai parancsnokság irányítja a Sínai-félsziget „megtisztítását a terroristáktól".

A félszigeten állomásozó második, és harmadik hadsereg, valamint a rendőrségi alakulatok összehangolt működését biztosító parancsnokság Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöki utasítására alakult meg, azután, hogy január végén körülbelül negyvenen vesztették életüket egy példátlan precizitással összehangolt merényletsorozatban. Ez utóbbit a tetteseknek a biztonsági erők hónapok óta tartó, fokozott intenzitású hadműveletei ellenére sikerült végrehajtaniuk, miközben majd napi szinten kerülnek napvilágra hatósági jelentések az iszlamisták veszteségeiről.

A hétvégén az egyiptomi határőrség újabb 18 csempészalagút kijáratát fedezte fel a gázai határ mentén épülő biztonsági zónában. A 13,5 kilométer hosszú határsávban eddig több mint 1600 alagutat romboltak le.

Sajtóértesülések szerint a palesztin területsáv elszigetelése óta jelentősen csökkent a Sínai-félszigetre kerülő fegyverek és fegyveresek száma. Ennek ellenére három napja őrizetbe vettek három embert, akiknél 100 ezer dollár készpénzt és korszerű telekommunikációs készülékeket találtak.

Biztonsági források szerint a Gázából érkezett szállítmány címzettje a régióban tevékeny terrorcsoportok egyike volt.

Eközben nem csökken a gyakran lakott területeken, illetve tömegközlekedési járműveken elhelyezett pokolgépek jelentette veszély sem. Egy alexandriai robbantásban péntek éjjel egy nő életét vesztette, négy ember sérüléseket szenvedett. Vasárnap a dél-kairói Helván negyedben több házi készítésű robbanószerkezet is a levegőbe repült. A detonációkban megsebesült két ember.

Ugyancsak vasárnap egy egyiptomi bíróság halálra ítélt három iszlamistát, egy társukra pedig tíz év börtönbüntetést szabott ki. A távollétükben elítélt 22-23 éves szélsőségesek ellen az volt a vád, hogy 2008 és 2013 között az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kairói sejtjeként működtek, azzal a céllal, hogy merényleteket készítsenek elő a Sínai-félszigeten.