Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sarkkörön túl, -35 fokban is helytálltak a magyar katonák

Szöveg: MH 86. SZHB |  2015. február 12. 7:28

A téli oktatói tanfolyam téli-sarkvidéki fázisát hajtották végre a svéd fegyveres erők túlélőiskolájában január 26. és február 5. között a Kalixfors-bázison, a sarkkörtől mintegy 140 kilométerre északra.

1595987715

Fehér Zsolt zászlós és Gazsó Krisztián törzsőrmester ezt megelőzően, 2014 augusztusában már részt vett a tanfolyam első két fázisán svéd, norvég és finn katonákkal közösen.

A kurzus tematikájában többek közt különféle síelési technikák, állati és növényi alapú élelemszerzés, fagyási sérülések kezelése, lékhorgászat, valamint a környezeti és éghajlati viszonyoknak megfelelő tevékenységek szerepeltek négynapos-négyéjszakás kihelyezéssel. A tanfolyam e fázisát kiemelten nehezítő tényező leginkább a száraz és időnként extrém hideg levegő (-32 fok, -35 fok) volt.

1595987715

A mindössze négyórás nappalok további megpróbáltatást jelentettek a feladatok végrehajtásában. A résztvevők elmondása szerint kinttartózkodásuk külön kuriózuma volt, hogy egy alkalommal láthatták a teljes égboltot beborító sarki fényt.

1595987716

A téli/sarkvidéki fázissal minden hallgató befejezte a SERE (Survival – túlélés, Evasion – elkerülés, menekülés, Resistance – kitartás fogság esetén, Extraction – kivonás, kiemelés) oktatói tanfolyamát. Erről oklevelet, kitűzőt és felvarrót kaptak, valamint egyedi számozott oktatókká váltak.

Fehér Zsolt zászlós és Gazsó Krisztián törzsőrmester az itt megszerzett tudást és tapasztalatot elsődlegesen a Magyar Honvédség keretén belül, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőfelkészítési főnöksége által időszakosan megszervezett szárazföldi és vízi pilóta túlélő tanfolyamokon tudják majd kamatoztatni.

1595987716

Fotó: MH 86. SZHB