Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiai házelnök: elfogadhatatlan lenne egy török katonai beavatkozás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. december 29. 9:36

Elfogadhatatlan Törökország döntése, hogy kész csapatokat küldeni Líbiába, mert egy ilyen lépés nem kívánt beavatkozást jelentene egy baráti ország belügyeibe – jelentette ki Agila Száleh Ísza, a kelet-líbiai Tobrukban működő parlament házelnöke december 28-ai, szombati ciprusi látogatása során.

A Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szemben álló tobruki parlament vezetője Demetrisz Szillurisz ciprusi házelnökkel közös közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, hogy Ankara cselekedetei feszültséget szítanak, és destabilizálják a régiót.

Ísza és Szillurisz ismételten elítélte Törökország és a tripoli székhelyű líbiai egységkormány megállapodását a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről. Az egyezményeket decemberben Tripoli és a török parlament ratifikálta.

A líbiai parlament nem hagyta jóvá a megállapodásokat

Ísza ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a líbiai parlament nem hagyta jóvá a megállapodásokat, így azok „a nemzetközi jog felháborító megsértését jelentik, mindenféle jogi alap nélkül".

Ísza leszögezte, hogy Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnöke nincs felhatalmazva arra, hogy önhatalmúlag egyezségeket kössön, mivel a líbiai kormányzat működéséről szóló megállapodás értelmében ehhez szüksége van a kilenctagú elnöki tanács egyhangú hozzájárulására, valamint a parlament jóváhagyására is.

Ísza szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök visszaélt Líbia megosztottságával, s azzal, hogy Tripolit terrorista csoportok kerítették hatalmukba. Hozzátette: így tudta elfogadtatni a megállapodásokat azzal a céllal, hogy beavatkozhasson Líbia belügyeibe.

„Erdogan a múltban drónokat, páncélozott járműveket és különféle fegyvereket küldött, s nemrég bejelentette, hogy harcoló csapatokat is vezényel Líbiába" – mondta Száleh. A kelet-líbiai politikus szerint a török elnök célja, hogy provokálja a Földközi-tenger keleti medencéje peremén található államokat, s beavatkozzon kizárólagos gazdasági övezeteikbe, figyelmen kívül hagyva ezen országok szuverén jogait a tengeren, illetve a levegőben.

Erdogan csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi török csapatok Líbiába küldését a nemzetközileg elfogadott kormány támogatására.

Egy egységes uniós politikai irányvonal kialakítását várják a német kormánytól

Mohammed al-Kablaui, a tripoli külügyminisztérium szóvivője a Die Welt című német lapnak nyilatkozva elutasította, hogy külföldi katonák líbiai földön harcoljanak. Felszólította Németországot, hogy folytassa diplomáciai erőfeszítését a békés rendezés érdekében.

„Németország nem részese a konfliktusnak, és viszonylag elfogulatlan" – jelentette ki Kablaui, aki szerint éppen ezért részesítenék előnyben közvetítését. Hozzátette: azt várják a német kormánytól, hogy vegye rá Franciaországot Haftar támogatásának beszüntetésére és egy egységes uniós politikai irányvonal kialakítására.

A tobruki kormánnyal szövetséges, Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

A Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton azt közölte, hogy csapatai tíz kilométerre megközelítették Tripoli városközpontját, és kulcsfontosságú állásokat foglaltak el, köztük a használaton kívüli nemzetközi repülőteret, valamint egy hadianyagraktárat is.