Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák is felvonultak az első világháború emlékére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 14. 16:09

Az első világháborúban részt vett nyolcvan nemzet, köztük Magyarország katonái is felvonultak hétfőn a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett hagyományos párizsi díszszemlén.

Az első világháború kitörésének századik évfordulóján a nemzetek közti megbékélés jegyében rendezett látványos katonai bemutatót − amelyen mintegy 5 ezer katona vonult fel a francia főváros híres sugárútján, a Champs-Elysées-n − a hagyományoknak megfelelően Francois Hollande államfő a Köztársasági Gárda lovasainak kíséretében nyitotta meg. A felvonulást több ezren követték a helyszínen figyelemmel. A tömegből egyesek füttyszóval fogadták az elnököt.
A francia nemzeti zászlót az európai lobogó követte, majd a nyolcvan nemzet 3-3 katonája vonult fel hazája zászlajával.

A Concorde téren elhelyezett dísztribünön Magyarországot Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök főhadsegéde képviselte.
A Magyar Honvédség katonái másodszor vonultak fel Párizsban: 2007-ben az Európai Unió elnöki tisztét akkor betöltő Franciaország az uniós tagállamok katonáinak részvételével ünnepelte a francia forradalom évfordulóját.
A nemzeti alakulatokat követték a francia légiós, szárazföldi és lovas katonák. Utánuk következtek a haditechnikai eszközök. A világ egyik legszebb sugárútja felett eközben a francia légierő 54 repülőgépje húzott el.

A díszszemlét 36 helikopter zárta.
A mintegy másfél órás felvonulás után a meghívott 80 nemzetből érkezett, fehér és fekete ruhába öltözött 250 fiatal − köztük négy magyar diák a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről − Mozart zenéjére különleges koreográfiát mutatott be a dísztribünön helyett foglaló francia politikai vezetők és a meghívott külföldi vendégek, többségében védelmi miniszterek előtt, majd az ünnepség zárásaként békegalambokat eresztettek a magasba.
A díszszemlét követően Francois Hollande államfő félórás élő televíziós interjú keretében válaszol az országos televízióknak a legfőbb nemzetközi, illetve közéleti és gazdasági problémákat érintő kérdésekre.