Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mali harci gépeket és páncélozott járműveket kér Oroszországtól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 3. 10:50

Helikopterek, harci repülőgépek és páncélozott járművek szállítását kérte Oroszországtól a mali kormány, hogy fel tudja venni a harcot az ország északi részében harcoló iszlamista lázadókkal – írta április 2-án, kedden a Vedomosztyi című orosz napilap.

Mali Mi-35 és Mi-17 típusú helikoptereket, teherszállító és harci repülőgépeket, BTR-80 típusú páncélozott szállító harcjárműveket, légvédelmi radarrendszereket, valamint könnyűfegyvereket és lőszert akar vásárolni – közölte a Roszoboronekszport orosz állami fegyverkereskedő vállalat egyik illetékese, akit a lap idézett.

Oroszország februárban már szállított Malinak 3000 darab kalasnyikovot, 300 géppuskát és lőszereket, összesen mintegy 12 millió dollár értékben, egy 2012 szeptemberében aláírt szerződés keretében – közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes. Nem zárta ki, hogy Oroszország rövidesen megállapodást írhat alá a bamakói kormánnyal újabb, Maliba szállítandó fegyverekről, elsősorban helikopterekről és páncélozott járművekről.

Anatolij Iszajkin, a Roszoboronekszport vezérigazgatója március elején közölte, hogy a cég „teljesen legálisan" szállít fegyvereket Malinak.

Január óta többnemzetiségű katonai művelet folyik Maliban a nyugat-afrikai ország északi részét megszálló iszlamista lázadók ellen.

A hadművelet kezdetén Antonov-124 (Ruszlán) típusú óriás teherszállító gépek legalább 20 utat tettek Maliba a francia hadsereg felszerelésével – írta a Vedomosztyi egy orosz védelmi minisztériumi illetékesre hivatkozva. A lap forrása szerint az Antonovok májusban visszatérhetnek Maliba, hogy segítsenek a jelenleg 4000 fős francia kontingens egy részének kivonásában.