Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mark Esper: az Irán által támogatott erők további támadásokat készíthetnek elő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. január 4. 15:52

Az Irán által támogatott erők további támadásokat készíthetnek elő Irakban – jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter január 2-án a Fox televíziónak adott interjújában.

A tárcavezető konkrétumokat ugyan nem említett, de azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzatnak információi vannak esetleges újabb támadásokról. „Ebben nincs semmi új, két-három hónap óta érkeznek ilyen jelzések" – fogalmazott Esper. Hangsúlyozta, hogy Washington készen áll a cselekvésre és a megelőző csapásokra „az amerikai haderő és az amerikai életek védelmében". Mint mondta: Washington kész megvédeni a saját és a szövetségesei érdekeit a térségben. A miniszter a Fox televíziónak adott interjúja előtt erről rövid sajtótájékoztatót is tartott a Pentagonban.

A sajtóértekezleten részt vett Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. A tábornok azt hangsúlyozta, hogy a Katáib Hezbollah nevű síita milícia „legalább október óta" folyamatosan kampányt folytat az Egyesült Államok Irakban lévő katonái és diplomatái ellen, és a múlt pénteken a Kirkuk melletti amerikai támaszpont elleni rakétatámadásukat a milicisták egyáltalán nem csupán figyelmeztetésnek szánták. „Harmincöt rakéta kilövése nem figyelmeztető jelzés, hanem célja kifejezetten a gyilkolás" – jegyezte meg Milley.

Ebben a támadásban halt meg az amerikai hadsereg egyik szerződéses alvállalkozója, és az amerikai kormányzat erre hivatkozva hajtott végre légicsapásokat vasárnap Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah öt létesítménye ellen. A támadásra válaszul törtek be feldühödött protestálók kedden a bagdadi amerikai nagykövetség épületkomplexumába, gyújtogattak és köveket hajigáltak. Szerdán a tüntető milicisták el is vonultak az épület elől.

Mark Esper miniszter a Fox-televíziónak adott interjújában kitért Észak-Koreára is. Leszögezte, hogy az amerikai kormányzat változatlanul politikai megegyezésre törekszik Phenjannal az atomfegyver-mentesítésről, de ugyanakkor változatlanul készen áll arra, hogy szükség esetén harcoljon. „Szeretnénk visszafogottságra sürgetni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt" – hangoztatta.