Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medvegyev próbálja békíteni Örményországot és Azerbajdzsánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 7. 11:06

Ellentmondásos hírek érkeztek április 6-án, szerdán a hegyi-karabahi tűzszünet betartásáról. Azerbajdzsán szerint az örmény erők az elmúlt 24 órában 115 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást, míg a hegyi-karabahi védelmi minisztérium azt közölte, hogy a két ország általában tartotta magát az előző nap megkötött tűzszüneti megállapodáshoz.

Vagif Dyargahly, az azeri védelmi minisztérium szóvivője azt mondta: Baku szigorúan tiszteletben tartja a tűzszünetet. Azt állította, hogy az örmény haderő éjszaka nagy kaliberű gépfegyverekkel és tüzérséggel lőtte az azeri állásokat, a frontvonal teljes hosszában.

A szóvivő egyben megtévesztő információnak nevezte az örmény sajtóban a tűzszünet azeri megsértéséről szóló beszámolókat. Hozzátette, hogy az azeri hadsereg állásainak megerősítésén munkálkodik az általa korábban felszabadított területeken.

A szokatlan hevességű fegyveres konfliktus április 2-ra virradóra robbant ki Hegyi-Karabah Azerbajdzsánnal közös határán. A szembenállók kedden tűzszünetben állapodtak meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel Azerbajdzsán és Örményország államfőjét, hogy biztosítsák a tűzszünet teljes körű betartását.

Az orosz fővárosban szerdán bejelentették, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken Moszkvában egyeztet a kialakult helyzetről örmény kollégájával, Edvard Nalbandjánnal. Megerősítették, hogy Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő csütörtökön Jerevánba látogat, másnap pedig felkeresi Bakut.