Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még a héten aláírják az új békemegállapodást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 24. 22:39

Még a héten aláírják az új békemegállapodást a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet között – jelentette be a békéért tett erőfeszítéseiért idén Nobel-békedíjjal kitüntetett kolumbiai elnök alig két hónappal azután, hogy a lakosság népszavazáson elutasította az egyezmény korábbi változatát.

Juan Manuel Santos helyi idő szerint november 22-én, kedden jelentette be, hogy a szerződést csütörtökön írják alá a fővárosban, Bogotában. Azután beterjesztik a törvényhozó hatalom, a kongresszus elé, de újabb referendumot nem tartanak.

„Ez a legjobb útja a megállapodás elfogadásának" – mondta Santos egy televíziós beszédében. „A kongresszusban valamennyi politikai vélemény képviselőit megtalálni – a szélsőbaloldaltól a szélsőjobboldalig" – tette hozzá. Mint mondta, egy újabb referendum csak megosztaná a társadalmat és veszélybe sodorná a FARC-cal kötött tűzszünetet. Álvaro Uribe volt kolumbiai elnök, a Demokratikus Közép nevű ellenzéki párt vezetője elutasította, hogy az új egyezményt a kongresszus népszavazás nélkül törvényesítse.

Az egyezmény arra hivatott, hogy lezárja a dél-amerikai országban több mint ötven éve tartó véres konfliktust, amely miatt – a médiában rendszeresen szereplő adatok szerint – mintegy 220 ezer ember halt meg, 60 ezren tűntek el és csaknem 7 millióan otthonuk elhagyására kényszerültek.

Az első békemegállapodást a kolumbiaiak szűk többsége nagy meglepetésre elutasította október elején a lázadókkal szembeni túlzott engedékenység miatt. A kormány és a FARC így új megállapodást dolgozott ki, amely azonban nem tér el jelentősen az első változattól, sőt annak vitatott pontjai közül több továbbra is szerepel benne. Ezek egyike, hogy 2026-ig tíz mandátumot biztosítanak a FARC-nak a kolumbiai parlamentben, vagyis a szervezet indulhat a választásokon.

A kormány és a FARC november 12-én fogadta el az új békemegállapodást a kubai fővárosban, Havannában.

Az ellenzék követelései között szerepel egyebek mellett a büntetésüket töltő személyek választhatóságának megtiltása, a kábítószer-kereskedelem törlése a közkegyelem által érintett politikai bűncselekmények közül, valamint az, hogy a megállapodást ne rögzítsék az alkotmányban.