Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megállapodtak az Afganisztánból távozó brit haderő áthaladásáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 20. 15:07

Nagy-Britannia és Tádzsikisztán április 18-án, csütörtökön megállapodott arról, hogy az Afganisztánban állomásozó brit csapatokat és hadfelszerelésüket Tádzsikisztánon áthaladva szállítsák el – közölte Robin Ord-Smith brit nagykövet.

A diplomata azt követően nyilatkozott, hogy Hamrohon Zarifi tádzsik külügyminiszterrel együtt aláírta a megállapodást. Újságíróknak elmondta, hogy a londoni kormány számára nagyon fontos egyezség született, amiért hálásak a tádzsik hatóságoknak.

A brit csapatokat légi úton, míg felszerelésüket vasúton szállítják majd el. A felek egyelőre nem pontosították, hogy mikor kezdődik meg a katonai eszközök kivonása. Ez egy bonyolult logisztikai folyamat – tette hozzá a nagykövet.

Nagy-Britannia az Afganisztánban állomásozó erők közül az első, amely megállapodást írt alá a közép-ázsiai országgal.

Becslések szerint a brit haderőnek nagyjából ötmilliárd dollár értékű hadfelszerelés hazaszállítását kell megszerveznie.

A NATO-országok összesen több tízmilliárd dollárnyi hadfelszerelést halmoztak föl az elmúlt 12 évben Afganisztánban.

A szövetséges erőknek, amelyek kivonulása 2014 végére várható, mintegy százezer katonája van jelenleg az az országban. Ezek kétharmada amerikai, és mintegy kilencezer a brit katonák száma.