Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek Szíriába a vegyi fegyverek felszámolását segítő ENSZ-ellenőrök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 2. 15:15

Az ENSZ húsz fegyverzetellenőre érkezett Szíriába október 1-jén, kedden, hogy felügyelje a damaszkuszi rezsim vegyifegyver-arzenáljának felszámolását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján az ellenőröknek kilenc hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy meggyőződjenek az ezer tonnásra becsült szíriai vegyifegyver-készlet felszámolásáról.

Ez eddig a legrövidebb határidő, amellyel az ENSZ hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének (OPCW) szakértői valaha is szembesültek, valamint az első alkalom, hogy vegyifegyver-ellenőröket küldenek egy háborús övezetbe.

Hágai szakértők vasárnap elmondták, hogy a felügyelők elsődleges feladata a tömegpusztító fegyverek gyártásához szükséges eszközök felderítése és megsemmisítése november 1-jéig. Ebbe beletartozik például a felszerelések bezúzása, felrobbantása.

Egy héten belül újabb ellenőrök érkeznek Szíriába, így összesen csaknem száz főt tesznek majd ki azok a csoportok, amelyek az egyes létesítmények felszámolásáért felelnek. A felügyelők haladási útvonaláról biztonságuk, valamint a szíriai katonai titkok védelme érdekében nem lehet többet tudni.

Damaszkuszba érkezésük után a felügyelők kedden a külügyminisztérium munkatársaival találkoznak.

A jelenlegi ENSZ-misszió kiküldését Washington és Moszkva egyezsége tette lehetővé a több száz civil életét követelő augusztus 21-i gáztámadás után, amelyet feltehetőleg a szíriai rezsim követett el Damaszkusz közelében.