Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbították a legmagasabb szintű készültséget Brüsszelben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 23. 9:08

Meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben – jelentette be Charles Michel belga miniszterelnök november 22-én, vasárnap délután a nemzetbiztonsági tanács ülését követően.

Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák. A miniszterelnök bejelentése szerint a nemzetbiztonsági tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is „súlyos és azonnali" terrorfenyegetettség áll fenn.
Szombaton a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést.
Belgium többi részében – szintén az eddigi intézkedésnek megfelelően – a második legmagasabb, hármas fokozatú készültségi szint marad érvényben.
A kormányfő szerint hétfő délután újra értékelik a helyzetet. A cél az, hogy az élet a lehető leggyorsabban visszatérjen a normális mederbe – tette hozzá Charles Michel.

Vasárnap reggel már tíz gyanúsítottat keresett a belga rendőrség, akik a biztonsági szolgálatok jelentése szerint az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a november 13-i párizsi akciók voltak – adta hírül a France Info francia hírcsatornára hivatkozva a La Libre Belgique belga napilap internetes kiadásában vasárnap.
A kormány kérésének eleget téve Brüsszelben és környékén elmaradtak a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények, koncertek, sportesemények, valamint a hétvégén szinte minden múzeum, bevásárlóközpont és mozi zárva tartott.

Növelték a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, a reptereken és pályaudvarokon, a nagyobb csomópontokon páncélozott harci járművek állnak, felfegyverzett katonák járőröznek a város turisták által látogatott negyedeiben. Több belvárosi utcán is megtiltották az autóközlekedést. Emellett a kormány telefonos szolgálatot is létrehozott, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a frissen létrehozott krízisközponttól.

A belga média késő este azt jelentette, hogy rendőrségi művelet kezdődött Brüsszel központjában, nem messze a város főterétől A Le Libre Belgique című belga napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy az akció nem sokkal este hét óra után indult az óvárosi GrandPlace (Brüszel főtere) körzetében és a Rue du Midi-n, és a szombat óta érvényben lévő terrorellenes készültség keretében zajlik. Részletek nem ismeretesek.

A közösségi médiában közzétett fotók és bejegyzések szerint a lakosságot arra hívták fel, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, miközben lezárták a környező utcákat.
Egy, a Twitteren közzétett fotón egy szálloda halljában álló fegyveres katonát lehetett látni.