Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbították Musarraf előzetesét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 20. 16:51

Az illetékes iszlámábádi bíróság két héttel meghosszabbította április 20-án Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök előzetes letartóztatását abban az ügyben, amelyben azzal vádolják, hogy államfőként 2007-ben jogellenesen hirdetett ki rendkívüli állapotot, és mozdította el állásukból az ország főbíráit.

Musarraf március 24-én tért vissza hazájába négyévi önkéntes száműzetés után, hogy jelöltesse magát képviselőnek a május 11-i parlamenti választásokra, végül azonban nem kapott engedélyt erre.

A volt elnöknek többször is meg kellett jelennie a bíróságon, hogy döntsenek arról: szabadlábon védekezhet-e. Az ügyet tárgyaló bíró csütörtökön elutasította a kérelmet, és Musarraf őrizetbe helyezése mellett döntött.

A politikust azonban testőrei kimenekítették a tárgyalóteremből, és a villájába vitték. Musarrafot végül a rendőrök pénteken az iszlámábádi bíróságra vitték, ahol kimondták, hogy két napra előzetes letartóztatásba helyezik, de hagyták hazatérni, vagyis gyakorlatilag házi őrizetbe került. Szombaton ismét megjelent a bíróságon, ekkor hosszabbították meg előzetes letartóztatását két héttel.

Musarraf ellen több más ügyben is eljárás indult, így a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány szakadár vezetője, Akbar Bugti és Benazir Bhutto volt miniszterelnök meggyilkolásával kapcsolatban.