Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadlábon a volt mexikói védelmi miniszterhelyettes

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 20. 17:54

Mexikóban szabadlábra helyezték április 18-án, csütörtökön Tomás Ángeles Dauahare nyugalmazott tábornokot, a védelmi miniszter egykori helyettesét, miután az ügyészség ejtette az ellene emelt vádat, amely szerint összejátszott egy drogbandával.

Dauaharét tavaly májusban tartóztatták le, és a Mexikóváros közelében lévő Almoyola szigorúan őrzött börtönben tartották fogva. Az ügyészség az elegendő bizonyíték hiányában vonta vissza a vádat, amire az illetékes bíró elrendelte feltétel nélküli szabadon bocsátását, és az eljárás megszüntetését. A tábornok a távozásakor közölte: orvosi vizsgálatok után ismét felajánlja szolgálatait a védelmi miniszternek.

Dauaharét védett tanúk vádja miatt fogták gyanúba. A mexikói újságok feltételezései szerint ezek a tanúk a gyakorlatilag már felszámolt Betrán Leyva kartell tagjai voltak, és azt állították, hogy a tábornok védelmet nyújtott a bandának. Ő mindvégig gyalázatosnak minősítette a vádakat, és abszurdnak tartotta, ahogy „két bűnöző, két hitvány gyilkos" rágalmai alapján bántak vele.

Dauahare 2006-2008 között volt miniszterhelyettes. Egyes elemzők szerint letartóztatása politikai bosszúból történt, mert a tábornok nyíltan ellenezte, hogy Felipe Calderón akkori elnök a hadsereget is bevetette a kábítószer-bandák ellen, és megjelent az ellenzék egyik rendezvényén az elnökválasztási kampányban.