Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt korlátozott lengyel-amerikai hadgyakorlat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. június 6. 11:20

Június 5-én, pénteken Lengyelországban megkezdődött a Defender Europe 2020 Plus nevű lengyel-amerikai hadgyakorlat, amely a február elején indított nagyszabású NATO-műveletnek a koronavírus-járvány miatt korlátozott változata.

A június 19-ig tartó, az északnyugat-lengyelországi Drawsko Pomorskie városhoz közeli gyakorlótéren rendezett szárazföldi és légi műveletben mintegy 6 ezer katona vesz részt, köztük négyezer amerikai.

A gyakorlat csütörtöki ünnepi megnyitóján Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter az együttműködés kifejezésének minősítette a közös műveletet, valamint azt, hogy az amerikai haderő a járvány ellenére van jelen Lengyelországban.

A hadgyakorlat célja azonos az eredetivel: az európai országok befogadó- és az amerikaiak katona- és felszerelésáthelyezési képességeinek ellenőrzése.

A Defender Europe 2020 az elmúlt 25 év legnagyobb, amerikai részvétellel zajló európai NATO-hadgyakorlataként indult a koronavírus-járvány kitörése előtt. Az Egyesült Államokból 20 ezer katona érkezett volna Európába, összesen pedig 18 NATO-tagállam közel 37 ezer katonája vett volna részt a műveletekben.