Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött Moszul felszabadítása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 18. 8:07

Az iraki miniszterelnök bejelentette október 17-ére, hétfőre virradóra a Moszul felszabadítására irányuló, nagyszabású szárazföldi hadművelet kezdetét.

Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták fel. A miniszterelnök bejelentette, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása. „A közeljövőben együtt fogjuk megünnepelni az IÁ teljes felszámolását az ország területén" – közölte al-Abádi, és fogadkozott, hogy a dzsihadisták felelni fognak szörnyű bűncselekményeikért.

„Felszólítjuk a helyi lakosokat, hogy működjenek együtt a felszabadító erőkkel" – mondta al-Abádi.

A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy a második legnagyobb iraki város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Légi támogatást kapnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól.

Az asz-Szumaríja televízió híradásában elhangzott, hogy a város ostromában a hadsereg katonáin kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.

Az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak a hadsereg Iszlám Állam elleni támadásának előkészületei. A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje el az iszlamisták ismert tartózkodási helyeit.

Elfoglalása előtt Moszulnak kétmillió lakosa volt, ami 4-5-ször több, mint azoké a városoké, amelyeket már visszafoglaltak a dzsihadistáktól. A harcok miatt az ENSZ szerint akár 70 ezer ember is elvesztheti lakhelyét.