Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb biztonság és külpolitikai fóruma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 20. 18:40

Az ünnepélyes megnyitóval június 19-én, pénteken délután hivatalosan is megkezdődött Közép-Európa legjelentősebb biztonság és külpolitikai fóruma, a Globsec, amelyet már tizedszer rendeznek meg Pozsonyban.

A háromnapos konferencia, amelynek az idén már ötödik alkalommal a pozsonyi Kempinski szálló ad otthont, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlik. A szlovák fővárosban péntek reggeltől több útvonalon forgalomeltereléseket léptettek életbe és Pozsony belvárosában a rendőrök és egyéb biztonsági személyzet jelenléte korábban alig látott méreteket öltött.

A szigorú biztonsági intézkedések a Globsec konferencia mellett az azzal egy időben a pozsonyi várban zajló V4-es miniszterelnöki találkozónak, valamint azoknak az állam és kormányfői szintű bilaterális találkozóknak köszönhetőek, amelyek különböző pozsonyi helyszíneken zajlanak ugyancsak ezen a napon.
A Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) által szervezett Globsecen előadások, kétoldalú tanácskozások és panelbeszélgetések maratonjára kerül sor, ezek vezető témái szinte kivétel nélkül az aktuális kül- és biztonságpolitikai kihívásokhoz kötődnek.

A konferencián így terítékre kerül az ukrajnai helyzet, ennek tükrében Oroszország és az Európai Unió (EU) kölcsönös külpolitikája, az EU jövője és az unión belüli feszültségek, a visegrádi együttműködés aktuális kérdései és jövője, a menekült probléma kihívásai valamint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet problémaköre és a jövő évi Varsóban megrendezésre kerülő NATO csúcsértekezlet célkitűzései is.

A Globsecen több mint hetven országból mintegy ezer vendég, köztük másfél száz újságíró részvételével számolnak a szervezők. A meghívottak között 12 elnök és miniszterelnöki van, köztük a V4-ek kormányfőin kívül a horvát, az észt, a grúz, a szlovák, a macedón és lengyel államfők, David Cameron brit kormányfő, az EBESZ és a NATO több vezető képviselője, és John McCain amerikai szenátor, volt elnökjelölt is.