Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

L-39NG: megvan az első vásárló

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. június 20. 17:37

A cseh Aero Vodochody repülőgépgyár a párizsi légikiállításon jelentette be, hogy Pardubicébe kerülnek az első modernizált L-39NG kétüléses sugárhajtású gyakorlógépek. A gépek azonban nem új gyártásúak lesznek: a LOM Praha a jelenleg is repülő, a Centru Leteckého Výcviku (CLV) repülőiskola állományába tartozó hét, hagyományos L-39-est építtetik át az újabb, L-39NG változatra.

A LOM Praha emellett egy új építésű gép vásárlására opciót kapott.
A leendő katonai pilóták képzésére szánt L-39NG prototípusának első felszállására várhatóan 2015 második felében kerül sor, a sorozatgyártás pedig 2018-ban kezdődhet majd meg.
A gépeket az eddig használt AI-25TL hajtóművek helyett nagyobb tolóerejű, megbízhatóbb Williams FJ44-4M hajtóművek repítik. Emellett megújul a pilótafülke műszerparkja is, s a gép sárkányszerkezetét is modernizálják.

Az Aero Vodochody szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a Breitling Jet Team-mel, melyek L-39-eseit cserélhetnék le L-39NG-kkel. Az amerikai Draken International vállalat, mely a cseh kiképzőgépek amerikai exportjával foglalkozik, szintén érdeklődését fejezte ki a modernizációval kapcsolatban.

1595995916
Címkékhaditechnika