Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte fegyverei leadását a FARC

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 2. 20:03

Megkezdték fegyvereik leadását szerdán a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet harcosai a bogotái kormánnyal kötött békemegállapodásnak megfelelően. A nap folyamán a gerillaszervezet 322 harcosa adta át fegyverét az ENSZ képviselőinek.

A világszervezet munkatársai a következő hetekben 7000 lázadó harcos 14 ezer fegyverét fogják nyilvántartásba venni, később pedig begyűjteni. A békeegyezmény értelmében a FARC ezenkívül megadja az ENSZ-nek a robbanószer- és lőszerraktárainak pontos helyét is.

Némi késlekedéssel bár, de február végéig a gerillaszervezetnek csaknem mind a hétezer harcosa megérkezett abba a 26 övezetbe, ahol a lázadók felkészülnek visszatérésükre a polgári életbe.
Az ENSZ kolumbiai missziója felügyeli a fegyverek beszolgáltatását, amelyeket később három emlékűvé olvasztanak be, hogy a világszervezet New York-i székhelyén, valamint a béketárgyalások helyszínéül szolgáló Kubában és Kolumbiában állíthassák fel őket.

Az 50 éve tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból.

Ennek a fél évszázados, kilátástalan küzdelemnek vetett véget a kormány és a FARC között kétszeri „nekifutásra" született békemegállapodás. A kormány és a FARC tavaly november 12-én fogadta el az új békemegállapodást a kubai fővárosban, Havannában, de az nem tér el jelentősen az első – népszavazáson elutasított – változattól, sőt annak vitatott pontjai közül több továbbra is szerepel benne. Ezek egyike, hogy 2026-ig tíz mandátumot biztosítanak a FARC-nak a kolumbiai parlamentben, vagyis a szervezet indulhat a választásokon.