Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyerhető az afganisztáni háború?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 6. 8:22

A jelenlegi körülmények alkalmasak arra, hogy a kormányerők legyőzzék a tálibokat és megnyerjék a háborút Afganisztánban, még annak ellenére is, hogy a lázadók hetente 50-100 afgán katonával végeznek – közölte szeptember 4-én, szerdán Mark Milley altábornagy, a második legmagasabb rangú, Afganisztánban szolgáló amerikai katonai vezető.

Milley úgy nyilatkozott, hogy habár Afganisztánra még hosszú harcok várnak, amelyek végkimenetele korántsem biztos, szerinte a tálibok meggyengültek, és ma már nem lennének képesek az Egyesült Államok által támogatott kormány megdöntésére.

Az altábornagy szerint a háborúban felülkerekedtek a kormányerők, az azonban „nyitott kérdés", hogy képesek lesznek-e hosszú távon is elviselni a jelentős mértékű veszteségeket. A komoly véráldozat ugyanakkor „nem fogja megtörni az afgánok elszántságát" – mondta Milley washingtoni újságíróknak Kabulból egy videókonferencián.

Mindenesetre a helyzet súlyosságát jelzi, hogy nagyjából a mostani afgán veszteségekhez hasonló számú katonát vesztett az amerikai hadsereg a vietnami háborúban egy átlagos héten.

Joseph Dunford tábornok, a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka néhány napja még azt mondta a The Guardian brit napilapnak adott interjújában, hogy az afgán erők veszteségei „nem fenntarthatók".

Az Egyesült Államok hadserege Afganisztánban idén egész évben vesztett annyi embert, mint az afgán biztonsági erők egy hét alatt.

A jelenleg 57 ezer fős amerikai kontingens és az ISAF többi külföldi alakulata jövő decemberben fejezi be hadműveleteit Afganisztánban.