Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölte nyolc kollégáját egy afgán rendőr

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 20. 8:13

Egyelőre nem tudni, miért végezte ki munkatársait a rendőr a dél-afganisztáni Zábul tartomány egyik ellenőrző pontján. Egy másik tartományban két kollégájával végzett egy rendőr, ott valószínűleg egy személyes konfliktus miatt.

Zábul tartomány rendőrfőnök-helyettese szerint az elkövető elmenekült a helyszínről, és több járművet illetve fegyvert vitt magával. Az incidens a tartományi székhelyen, Kalatban történt helyi idő szerint május 19-én, csütörtökön, a kora reggeli órákban – tette hozzá.

A tálibok szóvivője állította: a radikális iszlamista lázadók felelősek a támadásért és az elkövető „most már velünk van".

Uruzgán tartományban két kollégáját ölte meg egy másik rendőr, vélhetően egy személyes vita során – közölte egy helyi illetékes.

Az afgán biztonsági erőknél gyakoriak a támadások, amelyeket gyakran beépült lázadók hajtanak végre.

Május elején két román NATO-katonát ölt meg két, az afgán hadsereg egyenruháját viselő férfi a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. A katonák a NATO Eltökélt Támogatás nevű missziójában afgán rendőrök kiképzésében vettek részt egy katonai támaszponton.

Tavaly szeptemberben egy afgán katona tüzet nyitott amerikai egyenruhások egy csoportjára Dzsalalábádban, egyikük meghalt. A merényletet a Hizb-i-Iszlami szélsőséges csoport vállalta, amely a héten véglegesített egy békemegállapodást a kabuli kormánnyal. A dokumentumot várhatóan a következő hetekben írják alá.