Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a jemeni al-Kaida vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 16. 20:39

Feltehetően egy amerikai dróntámadásban megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP) jemeni vezetőjét – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió június 15-én, hétfőn, két jemeni biztonsági forrásra hivatkozva. A CNN beszámolója szerint a terrorista vezető elleni támadást pénteken hajtották végre Hadramaut tartomány székhelyén, Mukallában. 

A megölt Nasszer al-Vahajsi egykor Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének egyik bizalmasa volt. Helyi források hétfőn a nemzetközi terrorhálózat második számú vezetőjeként, Ajman az-Zavahri helyetteseként említették őt.

Gregory Johnson, az AQAP-ról szóló könyv szerzője azt írta, hogy Vahajsi jemeni születésű, és először 1998-ban utazott Afganisztánba, hogy csatlakozzon az al-Kaidához. Ott találkozott a terrorhálózat vezetőjével, Oszama bin Ladennel, és 2001-ig maradt mellette amolyan szárnysegédként. Abban az évben az amerikai invázió miatt a terrorcsoport szétszóródott. Vahajsi hat éve, 2009-ben lett az AQAP vezetője, néhány évvel azután, hogy megszökött jemeni börtönéből. Az elmúlt években az AQAP számos terrortámadást hajtott végre Jemenben, kormányzati és más intézményeket, katonai létesítményeket vett célba. Merényleteiben százak haltak meg. Ez a szervezet vállalta magára a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin elleni véres támadást, Mohamed próféta becsmérlésével indokolva a 12 halálos áldozatot követelő vérengzést.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok még vizsgálja Vahajsi halálának körülményeit, ugyanakkor nem kommentálta azt a feltételezést, hogy az amerikai erőknek esetleg közük lehetett a pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott terrorellenes csapáshoz. Az amerikai hadsereg semmilyen csapásban nem vett részt – mondta egy másik tisztségviselő.

A hasonló dróntámadásokat azonban általában a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA irányítja az Arab-félsziget déli részén lévő országban.

Két hónapja, április közepén amerikai légicsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnyának, az AQAP-nak a fő vallási ideológusával, a szaúdi állampolgárságú Ibráhím Szulejmán Mohamed ar-Rubejs muftival.

Megfigyelők akkor megjegyezték, ar-Rubejs megölése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok AQAP elleni dróncsapásai a jemeni belpolitikai felfordulás ellenére, az amerikai katonai tanácsadók kivonása után is folytatódhattak.