Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mégsem hívják haza jövőre az amerikai katonákat Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 16. 19:03

A korábbi tervekkel ellentétben 1000 helyett 5500 katonát akar az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban állomásoztatni – jelentette be október 15-én, csütörtökön Washingtonban amerikai elnök.

Barack Obama ezzel lemondott arról, hogy teljesítse a több mint 14 éve tartó háború lezárására vonatkozó ígéretét, és mind Afganisztánban, mind Irakban „aktív" katonai küldetéseket hagy hátra hivatali utódjára. Az előbbi, közép-ázsiai országban csaknem 10 ezer amerikai katona szolgál most.

Az elnök szerint a biztonsági helyzet még mindig rendkívül törékeny Afganisztánban, és a korábban tervezettnél több amerikai katona jelenléte kínálja a legjobb esélyt a hosszú távú sikerre. A döntést az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontból „létfontosságúnak" nevezte.

Az Egyesült Államok a jövő év nagy részében a mostani 9800 fős szinten tartja az afganisztáni katonai kontingens létszámát, majd 2017-re, második elnöki ciklusa végére 5500-ra csökkenti azt. Az amerikai egységek Kabulban és a bagrami légi bázison, valamint Dzsalálábádban és Kandahárban állomásoznak majd.

A katonák folytatják terrorelhárító tevékenységüket, emellett kiképzik és támogatják az afgán fegyveres erők egységeit, amelyek az ország egész területén átvették a vezető szerepet a hadműveletekben. Az amerikai csapatkivonás ütemét a katonai parancsnokokkal folytatott megbeszélések után határozzák meg.

Barack Obama korábban azt mondta hogy a jövő év végéig egy kisebb kontingens kivételével minden amerikai erőt hazarendel Afganisztánból, de katonai vezetők egy nagyobb csapatlétszám fenntartása mellett érvelnek.

Az Egyesült Államok Obama elnök 2008-as választási ígéretének megfelelően 2011 végén kivonta katonai egységeit Irakból, de az Iszlám Állam térnyerése miatt tavaly óta ismét amerikai tanácsadók segítik a helyi erőket és amerikai harci gépek támadják a terroristák célpontjait.