Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtalálták a tengerbe zuhant orosz gép roncsait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 27. 8:03

Folytatták a kutatás december 26-án, hétfőn a vasárnapi légi szerencsétlenség helyszínén Oroszországban. Az orosz védelmi tárca Tu-154-es gépén 84 utas és 8 fős legénység volt, amikor a Fekete-tengerbe zuhant Szocsinál.

A Szíriába tartó repülő fedélzetén katonák, a hadsereg Alekszandrov együttese, újságírók és egy ismert segélymunkás ült. A gép röviddel azután tűnt el vasárnap a radarképernyőről, hogy felszállt Szocsi repülőteréről.

A hatóságok a katasztrófa okának megállapításán dolgoznak, a merénylet lehetősége az első információk szerint kizárható.

A gép darabjait 27 méteres mélységben találták meg, a parttól körülbelül 1,7 kilométernyire – mondta Rimma Csernova, a szocsi mentőszolgálatok szóvivője. Hozzátette: a búvárok a roncsok elhelyezkedésének és méreteinek meghatározásán dolgoznak.

Az első roncsokat még vasárnap megtalálták. Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a gép darabjai nagyjából 500 méteres sugarú körzetben szóródtak szét.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a baleset feltételezett okai között szerepel az „idegen test behatolása a hajtóműbe, az energiavesztést okozó, rossz minőségű üzemanyag…, pilótahiba, illetve a repülőgép műszaki meghibásodása".

Hétfő délutánig tizenegy holttestet találtak – közölte a hadsereg. Tíz emberi maradványt azonosításra Moszkvába szállítottak, a hozzátartozóktól már megkezdték a DNS-mintavételt.

A mentésben részt vesznek az orosz parti őrség hajói is. Az abház mentőszolgálatok a sötétség beálltával felfüggesztették a kutatást, amit kedden folytatnak.

A mentés területét 15 szektorra osztották fel, hétfő estig hét szektorban teljesen átvizsgálták a tengerfeneket – közölte a védelmi minisztérium sajtóosztálya.

Az orosz védelmi tárca hétfőn cáfolta azokat a névtelen forrásokra hivatkozó híreszteléseket, amelyek szerint egyes holttesteken mentőmellényeket találtak volna. „Ez kitaláció, nem felel meg a valóságnak" – közölték.

A gép a szíriai Latakia melletti orosz légitámaszpontra tartott, ahol az Alekszandrov együttes koncertet adott volna az ott szolgálatot teljesítő katonáknak.

Moszkvában hétfőn, a nemzeti gyász napján az Alekszandrov együttes próbaterménél több százan helyeztek el virágokat.