Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megválasztották az ENSZ BT öt új nem állandó tagját

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. június 9. 15:48

Az ENSZ Közgyűlése Észtországot, Saint Vincent és a Grenadine-szigeteket, Vietnamot, Nigert és Tunéziát választotta meg pénteken a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó új tagjainak a 2020-tól kezdődő kétéves időszakra.

A BT-nek öt állandó – vétójoggal rendelkező – tagja mellett tíz nem állandó tagja van, amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, nincs vétójoguk. Az elnöki tisztet havonta más tölti be közülük. Észtország csak a szavazás második fordulójában győzte le Romániát a 193 tagú ENSZ Közgyűlésben. Észtország 132 voksot kapott, míg Romániára 58-an szavaztak.

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, az ENSZ BT-ben valaha tagságot nyert államok legkisebbike, 185 voksot szerzett. Megfigyelők szerint a karibi kisállam mandátumát mindenek előtt arra fogja használni, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, illetve a térséget sújtó hurrikánok okozta pusztításra. Niger és Tunézia egyaránt 191, Vietnam pedig 192 szavazatot szerzett.

Az öt új, nem állandó tag 2020 január 1-jével Lengyelországot, Perut, Elefántcsontpartot, Egyenlítői Guineát és Kuvaitot váltja a testület soraiban.