Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet egy NATO-konvojjal szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 29. 15:24

Öngyilkos merényletet követtek el a NATO egyik katonai konvoja ellen a kabuli repülőtér közelében. Afgán biztonsági források egy civil meghalt, és legalább 13-an megsebesültek, köztük három nő.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt mondta, hogy az ők szervezték meg a robbantást a külföldiek katonai konvoja ellen.
Egy szemtanú azt mondta, hogy az öngyilkos merénylő a NATO-csapatok katonai konvoja mellett robbantotta fel a kocsiját a repülőtér bejáratánál. Egy rendőr viszont azt mondta, hogy az öngyilkos merénylő odament az egyik fehér kisteherautóhoz, és működésbe hozta a testére erősített pokolgépet.
Több autóban és a környékbeli épületekben is károk keletkeztek. Sűrű fekete füst gomolygott a robbantás helyszínén, a környéket lezárták.

A kabuli rendőrség vezetője úgy fogalmazott: a támadás célja az volt, hogy félelmet keltsenek. Kabuli biztonsági tanácsadók pedig úgy vélik, hogy az amerikai erők egyik támaszpontja ellen irányulhatott a támadás.

Afganisztánban a biztonsági helyzet továbbra is bizonytalan. December 21-én egy motorkerékpáros támadó merényletet követett el egy amerikai-afgán közös katonai járőr ellen a bagrami légitámaszpont közelében, és hat amerikai katona meghalt. A hónap közepén tálib támadók megrohamozták az ország déli részén lévő kandahári repülőteret, és megöltek ötven embert, köztük civileket.