Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletek Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 22. 21:21

Legkevesebb 16 ember életét vesztette november 21-én, szerdán Pakisztánban, miután öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott egy síita felvonuláson. A detonációban legalább 30-an megsebesültek, köztük több gyerek – közölte a rendőrség és a mentők.

A robbantás a főváros, Iszlámábád tőszomszédságában, Ravalpindiben történt. A síiták egy mecsetbe tartottak a városközpontban, amikor a merénylet bekövetkezett.

Két másik merényletben még 12-en életüket vesztették szerdán Pakisztánban. A dél-ázsiai országban rendszeresek a síita kisebbség elleni támadások.

Csütörtökön kezdődik Iszlámábádban nyolc muszlim ország – az úgynevezett „fejlődő nyolcak" – csúcstalálkozója, amelynek napirendjén főleg gazdasági kérdések szerepelnek. Pakisztánban ritkán rendeznek ilyen találkozókat a feszült biztonsági helyzet miatt. A tanácskozáson részt vesz Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. Mohamed Murszi egyiptomi elnök a gázai övezeti fegyveres konfliktus miatt lemondta részvételét; az észak-afrikai ország alelnöki szinten képviselteti magát a pakisztáni csúcstalálkozón.