Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel: el kell kerülni a konfliktus elmérgesedését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 26. 10:22

Angela Merkel német kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne mérgesedjék el az orosz harci gép Törökország általi lelövése nyomán kialakult konfliktus.

Angela Merkel november 25-én, szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében kiemelte, hogy minden államnak jogában áll területének védelme, de figyelembe kell venni a környező térség viszonyait is. Az orosz gép kedden történt lelövése révén pedig „tovább éleződött a feszültség" a régióban, amelynek helyzetét nagyban meghatározza a szíriai polgárháború.

A kancellár elmondta, hogy kedden telefonon beszélt Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel, akit arra kért, hogy törekedjék az orosz gép lelövése miatt keletkezett orosz-török konfliktus elmérgesedésének megakadályozására.
Az incidens remélhetőleg nem veti vissza jelentősen a szíriai helyzet politikai rendezését célzó bécsi folyamatot – mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is minden részes államnak konstruktív hozzáállással kell folytatnia az osztrák fővárosban október végén kezdett tárgyalásokat, amelyek első két fordulója „reménykeltő" fejleményeket eredményezett.
Az orosz gépet török bejelentés szerint a török, orosz állítás szerint a szíriai légtérben lőtték le.