Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Milíciákkal a tálibok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 26. 19:26

Az afgán kormány kockázatos taktikához folyamodott a táliboknak az ország északi tartományaiban elért katonai sikere nyomán: helyi milíciákat hoz létre és régi hadurakhoz fordul segítségért – írta afgán és nyugati tisztségviselőkre hivatkozva a The New York Times.

A milíciák alakítása a kabuli remények szerint több ezer afgánt mozgósít majd a tálibok elleni harcra ott, ahonnan az ország fegyveres erői visszaszorulóban vannak, vagy ahol kis létszámban vannak jelen. Az intézkedés megkérdőjelezi azokat a hivatalos állításokat, amelyek szerint Afganisztán biztonsági erői megállják a helyüket a tálibokkal szemben, valamint felélesztette a félelmeket, hogy az irreguláris erők megerősítése miatt kiújulhat a rivalizálás az egyes érdekcsoportok között egy olyan országban, ahol még mindig frissen élnek a ’90-es évek polgárháborújának emlékei.

A kormányzat több vezető tagja, aki hadúr volt az egy nemzedékkel ezelőtti vérontás idején, bátorítja a milíciák mobilizálásának és felfegyverzésének folyamatát. Közéjük tartozik Abdul Rasid Dosztum alelnök, Mohamed Mohakik kormányfő-helyettes és Atta Mohamed Núr, Balkh tartomány kormányzója.
Az afgán hadsereg és rendőrség létszáma a múlt év végén meghaladta a 320 ezret. Az ország biztonsági erői több területen hatékonyan vették fel a harcot a tálibokkal, akiknek létszámát 20-30 ezerre becsülik. Annak ellenére is, hogy kevesebb amerikai légi támogatást kapnak, mint a korábbi években. A veszteségek azonban riasztóak.
Egy nyugati katonai tisztségviselőtől származó, nem hivatalos adatok szerint 2015 első négy hónapja alatt több mint 1800 afgán katona és rendőr esett el és mintegy 3400 megsebesült. Ez 65 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában.
A milíciákra vonatkozó tervek arra utalnak, hogy Kabulban csökkent az afgán hadseregbe és rendőrségbe vetett bizalom.

A hivatalos álláspont szerint a szándék egy egységes, alaposan kiképzett új fegyveres testület kialakítása, és annak esetleg a rendőrségbe történő betagolása, a különálló helyi milíciák működtetése helyett.
Az afgán elnök szóvivője szerint a már meglévő milíciák felfegyverzése és nem újabbak felállítása zajlik, mert „az illegális fegyveres csoportok" Kabul szerint az instabilitás forrását jelentik. A hivatalos megfogalmazás szerint „válogatott önkéntes polgároknak részvételéről van szó, az országnak a terroristákkal szembeni védelmében".

A néhai, a szovjetek és a tálibok elleni harcokban megedződött mudzsáhed parancsnokok mobilizálása azt követően kezdődött meg, hogy a felkelők áprilisban megtámadták a tádzsik határ közelében fekvő Kunduz várost. A lap szerint a hivatalos állításokkal ellentétben több helyen új milíciákat hoznak létre, és az északi tartományokban Dosztumhoz és Núrhoz hű egységek – a kormányerőkkel csak esetlegesen koordinálva – harca bocsátkoztak a tálibokkal.
John A. Campbell tábornok, az afganisztáni amerikai erők parancsnoka újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy nem támogatja az olyan terveket, amelyek haduraknak való fizetésre épülnek.