Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Móse Jaalon lesz az új izraeli védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 18. 13:40

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök március 17-én, vasárnap hivatalosan is Móse Jaalont jelölte új kormánya védelmi miniszterének a tárcát eddig vezető Ehud Barak helyére – áll a kormányfő pártja, a jobboldali Likud közleményében.

„Egy Izrael biztonsága szempontjából ennyire döntő időszakban, amikor egész térségünk forrong, fontos, hogy e poszton olyan tapasztalt személyiség álljon, mint Móse Jaalon. Az ország minden polgára nevében sok sikert kívánok neki" – mondta Netanjahu.

A 62 éves Jaalont a kemény vonal hívének tartják a telepesítés ügyében. Annak idején ellenezte az izraeli hadsereg 2005-ös kivonulását a Gázai övezetből. Osztja Netanjahu bizalmatlanságát a palesztinokkal szemben, ugyanakkor óvatosabbnak mutatkozik az iráni atomprogramot, illetve az iráni atomlétesítmények elleni esetleges izraeli csapást illetően.

Móse Jaalon a fegyveres erők vezérkari főnöke volt 2002-től 2005-ig, de megbízatását akkor nem hosszabbították meg a gázai kivonulást ellenző álláspontja miatt. Az eddigi kormányban miniszterelnök-helyettes és a stratégiai ügyek minisztere volt, s ekként a kabinet belső köréhez tartozott.