Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva: a fekete-tengeri orosz hadiflotta betartja a nemzetközi egyezményeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 28. 16:46

A fekete-tengeri orosz hadiflotta betartja a nemzetközi egyezményeket – közölte február 27-én, csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A tárca arra az állításra reagált, amely szerint „az orosz fél megsértette a fekete-tengeri orosz hadiflottával kapcsolatos alapvető szerződéseket". Moszkva azt hangoztatta, hogy „a jelenlegi bonyolult helyzetben" a flotta pontosan betartja ezeket a megállapodásokat.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a Krím félszigeten állomásozó flotta „egyes páncélozott járműveinek mozgása" teljes mértékben megfelel az alapvető szerződéseknek és nem volt szükség ezzel kapcsolatban bármilyen egyeztetésre.

Moszkva csak most reagált arra, hogy – miután a krími oroszok önvédelmi szervezetének több tucat fegyverese hajnalban elfoglalta a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét a dél-ukrajnai Szimferopolban, – azonosító jelzések nélküli hét páncélozott szállítójármű indult a szevasztopoli orosz flottatámaszpont irányából a köztársaság székhelye felé. A katonai járművet megállították egy rendőrségi ellenőrző pontnál és a bennük ülők azt állították, hogy tervszerű gyakorlatot hajtanak végre. A rendőrök visszafordították a páncélozott járműveket.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna agressziónak tekintene minden olyan orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a Fekete-tengeri hadiflotta krími támaszpontjának területén kívül hajtanának végre. Figyelmeztette egyben az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen.

A fekete-tengeri orosz hadiflotta támaszpontja a Krím félsziget déli részén fekvő Szevasztopolban található. A bázis területét Moszkva a 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra.