Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva és az ENSZ is tagadja egy orosz-amerikai közös javaslat létét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 29. 14:17

Oroszország és az ENSZ megbízottja is tagadta december 27-én csütörtökön, hogy létezne egy közös orosz-amerikai javaslatcsomag a szíriai válság rendezésére, amit a nemzetközi sajtó megszellőztetett. Washingtonban még nem hangzott el állásfoglalás a keringő hírekről.

„Nem volt, és nincs is ilyen terv, és ez nem képezi tárgyalások témáját sem" – válaszolta egy kérdésre Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő egy sajtóértekezletén. Egyes hírek szerint az oroszok és az amerikaiak átmeneti kormány létrehozásában állapodtak meg, továbbá abban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt mandátuma 2014-es lejártáig hatalmon tartják. Az ideiglenes kormányban a miniszterek nem tartoznának Bassár el-Aszad elnök alavita szektájához, sem a szunnita iszlám radikális frakcióihoz. Aszad már nem indulhatna a 2014-ben esedékes következő elnökválasztáson.

Lukasevics szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a júniusi Genfi Nyilatkozatban vannak „az általános szíriai párbeszéd megindítása szempontjából nagyon fontos megállapítások, például arról, hogy maguknak a szíriaiaknak – a hatalomnak és az ellenzéknek – kell megállapodniuk egy bizonyos átmeneti testületről, amelynek felhatalmazása lesz az új választások előkészítésére, az új alkotmány kidolgozására, a változások és a reformok feltételeinek egyeztetésére".

1595946949

Emlékeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozatára, amely szerint „ha a (szíriai) elnök fejét akarják, ez a vérontás folytatását jelenti, és hatalmas felelősséget ró azokra, akik ilyen célok elérésére törekszenek, olykor geopolitikai megfontolásokból kiindulva".

A szóvivő egyúttal megerősítette, hogy Oroszország nem zárja ki a kapcsolatokat a szíriai ellenzéki koalícióval, az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciójával, és kész párbeszédet folytatni minden ottani ellenzéki csoporttal.

„Hogy mikor, és milyen szinten, az más kérdés" – fejtegette. Felidézte Lavrov december 20-ai nyilatkozatát, amelyben a külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva kész együttműködni a szíriai ellenzéki koalícióval, bár nem szándékozik elismerni azt.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja damaszkuszi látogatásán jelentette ki, hogy nincs semmilyen orosz-amerikai terv, noha ő szívesen látna egy ilyet.

Az algériai diplomata sem közölte, hogy a tervek szerint milyen sorsot szánnak Aszadnak, és az sem világos, hogy amikor választásokról beszélt, elnök- vagy parlamenti választásra gondolt. Hangsúlyozta, hogy terve „nem teljes".

„Azt tartják jobbnak, hogy ne nyújtsunk be egy ilyen tervet mindaddig, amíg nem érezzük úgy: minden fél egyetért vele. Ha ez soha nem valósul meg, akkor a másik megoldás az lehet, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztjük az ügyet, és az majd hoz egy mindenkire nézve kötelező határozatot" – mondta.

Az ellenzék legnagyobb szervezete, a Nemzeti Koalíció csütörtökön ismételten elutasította, hogy szóba álljon Aszad elnökkel. „Csak olyan politikai megoldást fogadunk el, amely kizárja az Aszad családot és azokat, akik rosszat tettek a szíriai néppel. Az első feltételünk, hogy ők (a család és a rendszer vezetői) hagyják el az országot" – hangsúlyozta egy Isztambulban tartott sajtótájékoztatón Valíd al-Bunni, a koalíció szóvivője.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön még egyszer figyelmeztetett, hogy Szíriában csak a belső párbeszéd és a véres káosz között lehet választani. A Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettessel folytatott találkozóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „sürgősen el kell érni a fő célt, le kell állítani az erőszakot és a vérontást, és véget kell vetni a szíriai nép szenvedésének".

Lavrov az Interfax hírügynökségnek adott interjújában szemléletesebben fogalmazott: „a másik választás a véres káosz, amely minél tovább tart, annál nagyobb lesz, és annál súlyosabban nehezedik az egész világra" – hangoztatta.

CímkékENSZ