Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvai állítás szerint nem észleltek rakétaindítást az utasszállító katasztrófája idején

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 22. 15:42

Az orosz védelmi tárca július 21-i, hétfői közlése szerint nem észleltek rakétaindítást a maláj utasszállító múlt csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófája idején.

A bejelentés szerint az ezzel kapcsolatos dokumentumokat még hétfőn a nemzetközi szakértők rendelkezésére bocsátják, akárcsak azokat az anyagokat, amelyek szerint – mint Moszkva állítja – a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép – feltételezhetően egy SzU-25-ös vadászbombázó – repült: észlelték, ahogy a vadászgép a maláj utasszállító irányában emelkedik. Az orosz védelmi tárca erre magyarázatot követelt Kijevtől.

A SzU-25-ös rövid idő alatt elérheti a tízezer méteres magasságot, fegyverzetében általában megtalálhatók az R-60-as levegő-levegő rakéták, amelyek akár 12 kilométeres távolságról is leküzdhetik a megadott célpontot.

Igor Makusev altábornagy, az orosz légierő vezérkari főnöke a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten emlékeztetett arra: korábban Kijev hivatalosan azt közölte, hogy „az esemény idején a körzetben nem voltak ukrán katonai gépek", ami az orosz tábornok szerint nem felel meg a valóságnak.

A Reuters brit hírügynökség szerint orosz részről kérik Washingtont, hogy ossza meg Moszkvával, illetve a nemzetközi közösséggel azokat a műholdfelvételeket, amelyeken rakétaindítást észleltek, amennyiben rendelkeznek ilyenekkel.

Az orosz légtérellenőrzés most nyilvánosságra hozott adatai szerint a maláj Boeing-777-es utasszállító – miután átrepült Donyeck felett – 14 kilométerre eltért a kijelölt útiránytól, majd megpróbált korrigálni, de erre már nem volt ideje – közölte Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője. A tábornok szerint a lázadók ellenőrizte körzetek közelében az adott időszakban 3-4 BUK légvédelmi rakétaüteg mozgott, hatótávolságuk 35 kilométer, és 22 kilométeres magasságig képesek leküzdeni a célt.

Július 17-én – a katasztrófa napján – az orosz szputnyikok felvételei szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a BUK, de az indítóállást felfedezték egy másik képen, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre.

Cáfolta az orosz védelmi minisztérium hétfőn azt is, hogy BUK – NATO-kódnevén SA-11 – típusú légvédelmi rakétarendszereket vagy bármilyen más fegyvert szállított volna a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistáknak.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es utasszállító gépe 298 utassal a fedélzetén július 17-én zuhant le Hrabove település közelében a kelet-ukrajnai donyecki területen.