Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvát csapatai visszavonására szólította fel, nyugati védelmi lépésekről beszélt a NATO-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 16. 10:14

Az ukrán határon felvonultatott katonai erőinek a visszavonására és Ukrajna destabilizálásának beszüntetésére szólította fel Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár április 15-én, kedden, egyúttal pedig arról is beszélt, hogy a NATO válaszlépésként csapatokat küldhet a szövetség keleti tagállamaiba.

A dán politikus az Európai Unió védelmi minisztereivel folytatott egyeztetést követően újságírói kérdésre kijelentette: „teljesen világos, hogy Oroszországnak mélyen benne van a keze a kelet-ukrajnai válságban."

Rasmussen közölte, hogy a NATO három lépésből álló válaszra készül: a szövetség védelmi terveinek megerősítését, a közös hadgyakorlatok fokozását, valamint „csapatok megfelelő (mértékű) állomásoztatását" tervezi a keleti végeken.

Bár konkrét katonai válaszról egyelőre nincs szó, „senkinek se legyen kétsége afelől, hogy minden szövetségesünket hatékonyan megvédjük" – szögezte le.

„Több közös hadgyakorlatra van szükség, például a NATO Reagáló Erő és az EU harccsoportjai között, hogy fel legyünk készülve bármire, amit a jövő hozhat" – mondta a szövetség főtitkára, az EU és a NATO közti védelmi kapcsolatok erősítését sürgetve. Ismét hangsúlyozta, hogy a NATO szerint az ukrán válság „rendezésének a helyes útja egy politikai és diplomáciai megoldás" lenne.

Oroszország szerepével kapcsolatban Anders Fogh Rasmussen leszögezte, hogy Moszkvának a probléma forrása helyett a megoldás részévé kell válnia. A NATO-főtitkára arra szólította fel Oroszországot, hogy „csillapítsa az (ukrán) válságot, hívja vissza katonáit az ukrán határról, és tegye egyértelművé, hogy nem támogatja a (kelet-ukrajnai) oroszbarát szakadárok erőszakos cselekményeit."

A NATO-nagykövetek várhatóan szerdán ülnek össze, hogy megvitassák a szövetség katonai tervezői által előterjesztett javaslatokat, amelyek között szerepel a keleti tagországok védelmének megerősítése és harci repülőgépek és hadihajók átmeneti állomásoztatása a szövetség keleti határterületein.