Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Naponta közel ezer szíriai menekült érkezik Jordániába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 17. 20:31

Közel tízszeresére nőtt a Jordániába érkező szíriai háborús menekültek száma az utóbbi időben, s átlagban elérte a napi 900 főt – közölték szeptember 16-án, hétfőn a királyság illetékesei.

A hazatérő szíriaiak száma is 600-ra emelkedett. A szíriai családok gyakran átkelnek a határon, amikor a lakóhelyük környékén megélénkülnek a harci cselekmények, majd hazatérnek, amint az összecsapások hevessége alábbhagy. Sokan úgy vélik ugyanakkor, hogy a jordániai táborokban alig valamivel jobbak a körülmények, mint háború sújtotta otthonukban – magyarázta a menekülttáborokat felügyelő ezredes.

A menekültek száma májusban még csak átlagosan napi száz volt. Az áradat a Szabad Szíriai Hadsereg összekötő tisztje szerint azért nőtt meg, mert az emberek attól félnek, hogy az Egyesült Államok katonai csapást mér Szíriára. Az utóbbi időben sokan érkeznek a főváros, Damaszkusz környékéről, amely az első célpontok között lehet. A tiszt szerint az érkezők mögött még mintegy 40 ezren várakoznak a határátlépésre a szíriai oldalon, miközben arra figyelnek, hogy minként alakulnak az események.

Jordániában a hatóságok szerint jelenleg 127 ezren laknak menekülttáborban, és több százezren bérlakásokban az ország településein. A táborlakóknak fedelet tudnak nyújtani, de kevés az élelem és az ivóvíz – mondta az illetékes.