Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak az a fa nő magasra, amely mélyre nyújtja a gyökereit

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. szeptember 17. 20:58

A honvédelem nemzeti ügy, egymástól elválaszthatatlan nemzetközi és hazai dimenzióval, amelyek kiegészítik egymást – mondta Hende Csaba szeptember 17-én, a katonai felsővezetői tanfolyam hallgatóinak tartott előadáson a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Magyarország védelempolitikájának aktuális kérdéseiről és jövőbeli elképzeléseiről tartott előadást az FVKT-23 tanfolyam résztvevőinek Hende Csaba kedd délután a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A honvédelmi miniszter leszögezte: hazánk biztonságpolitikai környezete stabil, a NATO és az Európai Unió tagjaként egy Magyarország elleni hagyományos fegyveres támadás esélye elhanyagolható, bizonyos kockázati tényezők azonban ettől függetlenül is léteznek. Ilyen például a nyugat-balkáni térség törékeny biztonsága, hiszen Koszovó kérdése annak ellenére sincs nyugvóponton, hogy a folyamatok egyébként jó irányban haladnak. Tágabb kitekintéssel nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Kaukázus és a Közel-Kelet térségét sem, és az „arab tavasz" hosszabb távú következményeit is nehéz lenne megjósolni. Szíriában jelenleg is polgárháború folyik, de Észak-Korea és az iráni nukleáris program kérdése is folyamatosan napirenden van. A miniszter megemlítette az új típusú kihívásokat is, különös tekintettel többek között a kibernetikai rendszerek biztonságára, valamint az energiabiztonság kérdéseire.

1595960130

Hende Csaba kiemelte: a rendkívül dinamikus globális folyamatok közepette Európa nemzetközi jelentősége, súlya egyre inkább csökkenni látszik biztonságpolitikai tekintetben, miközben Ázsiáé és a csendes-óceáni térségé növekszik. Ennek oka többek között az elhúzódó gazdasági válság, amelynek következtében egyre kevesebb forrás jut védelempolitikára. Mint Hende Csaba felhívta rá a figyelmet, e tendencia nem kizárólag a hatékonyságra gyakorol negatív hatást, hanem hosszabb távon a transzatlanti kapcsolatokra is árnyékot vethet, és súlyos politikai következményekkel járhat. Európának eközben a jövőben mindenképpen nagyobb mértékben kell kezelnie a közvetlen környezetében lévő válságokat: a mali szerepvállalás például többek között e téren is egyfajta tesztként szolgál. Az Európai Unió vonatkozásában a közös kül- és biztonságpolitika jelentősen veszített lendületéből, ami szintén a pénzügyi válság, illetve a tagállami nézeteltérések számlájára írandó. A jelenlegi állapotokból történő fokozatos kilábalás hazánknak is elemi érdeke. Hende Csaba pozitív példaként említette a közös, többnemzeti együttműködéseket a smart defence („okos védelem") és a pooling & sharing (a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának elve) szellemében: ilyen például a NATO stratégiai légiszállítási programja, amelynek Pápa adja a központját. Hosszabb távon azonban csak a ténylegesen több ráfordítás hozhat igazi eredményeket – mutatott rá Hende Csaba.

A miniszter szólt a hazai védelempolitikai kereteit meghatározó alapelvekről és ezek kitöltéséről is. Leszögezte: Magyarország a szövetségi rendszerek keretei között érvényesíti érdekeit. Mint fogalmazott, a honvédelem nemzeti ügy, egymástól elválaszthatatlan nemzetközi és hazai dimenzióval, amelyek kiegészítik egymást. A hazai fejlemények közül részletesen szólt az Önkéntes Tartalékos Rendszer felállításáról, illetve a további eredményekről, amelyek mind hozzájárultak az elmúlt években a haderő közmegbecsülésének visszaállításához: az állomány példaértékű helytállása mellett az olyan, társadalmi kapcsolatokat erősítő programok is ide tartoznak, mint a KatonaSuli vagy a Honvédelmi Kötelék, netán a hőskultusz, a hadisírgondozás erősítése, kiemelt kezelése, a ludovikás hagyományok felelevenítése a tisztképzésben. „Csak az a fa nő magasra, amely mélyre nyújtja a gyökereit", mondta a hagyományok ápolása kapcsán a miniszter.

1595960131

A válság természetesen hazánkat és így a Magyar Honvédséget is sújtja, ám az elfogadott stratégiai fejlesztési terv értelmében 2013 és 2015 között nem csökken a honvédelmi tárca költségvetési támogatása, 2016-tól pedig a GDP részarányában évi legalább 0,1 százalékkal nő, hogy 2022-re elérje az európai szövetségesek átlagát jelentő 1,4 százalékot. Az eddigi ésszerűsítések, fejlesztések, eredmények között Hende Csaba megemlítette a HADIK-tervet, az egységes Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat felállítását, a Honvédkórház hadrendbe sorolását, illetve az életpályamodell kidolgozását.

A tanfolyamon a jövő héten a tervek szerint dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke tart majd előadást.


Fotó: Rácz Tünde