Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számos robbanóeszköz a Sió-csatornában

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. szeptember 18. 7:36

A 37. héten, azaz szeptember 9-15. között 72 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1884 bejelentést kaptak.

Szeptember 9-én Balatonszabadi és Enying között, földmunkák közben került elő két darab 45 milliméteres páncéltörő gránát, amelyet Érsek János törzsőrmester a központi gyűjtőre szállított.

Másnap Miskolcra, a Csermökei úthoz kellett kiszállniuk a szakembereknek, ahol az úttesttől mindössze 10 méterre egy 120 milliméteres szovjet aknavetőgránátot találtak. Ezt Szabó Tamás főtörzsőrmester a központi gyűjtőre szállította.

Szeptember 11-én Megyaszón, egy mezőgazdasági cég víztározó-építési munkálatai közben találtak egy 10,5 centiméteres repeszromboló gránátot. Ezt a kijelölt helyen Ember István százados semmisítette meg.

Simontornyán két napig is dolgoztak a tűzszerészek: kábelfektetés közben, a Sió-csatornában került elő szeptember 11-én két darab 7,5 centiméteres páncéltörő lőszer és egy karabélylőszer, amelyeket Pozderka Attila főtörzsőrmester a központi gyűjtőre szállított. Másnap két 7,5 centiméteres páncéltörő gránátot, egy 1,5 kilogrammos gyalogsági lőszert, egy F-1M kézigránátot és egy MP-40 géppuskát, illetve a hozzá tartozó tárat vitt a helyszínről a gyűjtőre Szabó Tamás főtörzsőrmester.

Szeptember 12-én Tapolcától 2 kilométerre, a motocross-pálya belső útvonalán, motorozás közben került elő egy darab 76 milliméteres szovjet páncéltörő gránát, amelyet Pozderka Attila főtörzsőrmester a központi gyűjtőre szállított.

Címkéktűzszerész