Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy rakétát lőtt ki Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 1. 20:39

Észak-Korea kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát a Japán-tenger irányába, vélhetően válaszul a térségben folyó amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra – közölték dél-koreai védelmi minisztériumi források.

Észak-Korea helyi idő szerint február 27-én, 17 óra 42 perckor hajtotta végre a kilövést egy, a dél-koreai határ közelében található állásról. A szöuli illetékesek szerint Phenjan vélhetően Scud típusú, több mint 200 kilométeres hatótávolságú rakétákat lőtt ki, amelyek a tengerbe csapódtak. Phenjan rendszeresen hajt végre kísérleti indítást rövid hatótávolságú rakétáival, de a mostani kilövés megfigyelők szerint Dél-Korea és az Egyesült Államok kedden megkezdődött közös éves hadgyakorlatára adott válasznak tekinthető Phenjan részéről.

A bezárkózó kommunista ország korábban hevesen tiltakozott a gyakorlat megtartása ellen, azt hangoztatva, hogy a dél-koreai és amerikai erők Észak-Korea lerohanására készülnek fel. A gyakorlat tavaly is feszültségeket szült a térségben, akkor Észak-Korea több rakétatesztet hajtott végre, valamint atomháborúval fenyegette meg Szöult és Washingtont.
Ugyanakkor idén jelentősen pozitívabb légkörben kezdődött meg a hadgyakorlat, miután azt megelőzően 2010 óta először tartottak családegyesítési találkozót a koreai háború után egymástól elszakadt rokonok számára, Szöul pedig támogatást ajánlott Észak-Koreának az ott nemrég kitört száj- és körömfájásjárvány megoldására.