Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz hadihajó dokkol a havannai kikötőben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 1. 19:51

Orosz hadihajó dokkolt február 27-én, csütörtökön a havannai kikötőben, egy nappal azután, hogy az orosz védelmi miniszter bejelentette: Oroszország kiterjeszti katonai jelenlétét a világban.

Az orosz hadiflotta egyik (NATO-besorolás szerint) Visnya osztályú hajója, az általában hírszerzés céljára használt Viktor Leonov CCB-175 a kikötő óvárosi utastermináljánál kötött ki. Mind az orosz, mind a kubai zászló látható volt a feszítőkötelein. A kubai hivatalos média egyelőre nem tett említést az orosz hadihajóról.

Moszkva szerdán bejelentette: engedélyt kér Kubától és más latin-amerikai, ázsiai és egyéb kontinensekhez tartozó országoktól, hogy hadihajói használhassák kikötőiket.

Kubának és a Szovjetuniónak szoros gazdasági és katonai kapcsolatai voltak a hidegháború idején, de a vasfüggöny lehullása után ezek meggyengültek.

A CCB-175 jelű orosz hadihajó állítólag fejlett elektronikai figyelőrendszerrel, Igla fedélzeti légelhárító rakétarendszerekkel és 30 milliméteres gépágyúkkal van felszerelve.