Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négyszer is használtak vegyi fegyvert a szír kormányerők?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 3. 17:57

Az újabb bizonyítékok arra utalnak, hogy a szíriai kormányerők nem egy, hanem négy alkalommal vetettek be gyaníthatóan ideggázt a felkelők ellen az elmúlt hónapokban – állította jelentésében a Human Right Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A jelentés szerint az ideggáz használata része a kormányerők vegyi fegyvereket alkalmazó taktikájának. Legutóbb, Hán Sejkún településen április 4-én a gáz 92 ember, köztük harminc gyerek halálát okozta, de tavaly december óta ez már a negyedik ilyen eset, amely a szervezet szerint kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

Mind a négy gyanított gáztámadásra olyan helyzetben került sor, amikor a felkelők offenzívája légitámaszpontot fenyegetett.

A szemtanúk által leírt tünetek megfelelnek az ideggázok okozta károsodásnak – írta a HRW.

A repülőgépek a támadásokat március 30-án Hama várostól északra, tavaly december 11-én és 12-én szintén a térségben hajtották végre az Iszlám Állam szélsőséges erői ellen. A szervezet által telefonon kikérdezett szemtanúk egybehangzó beszámolót tettek. Ellenzéki aktivisták 64 ember nevét írták össze, aki életét vesztette a mérgezéstől.

A HRW szerint a szarin nevű harci ideggázzal és klórgázzal végrehajtott vegyi fegyver támadások „elterjedtek és szisztematikusak".