Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem állították le a Mistral hadihajók építését Franciaországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 5. 21:51

Bár a francia kormány az ukrán válság fejleményei miatt felfüggesztette az Oroszországnak eladott első, Mistral osztályú helikopterhordozó hajó októberre tervezett leszállítását, a hadihajók építése továbbra is az eredeti terv szerint halad – tudta meg az AFP francia hírügynökség szeptember 4-én, csütörtökön az ügyet jól ismerő, neve elhallgatását kérő szakmai forrásból.

„Az Elysée-palota szerint a feltételek jelenleg nem adottak ahhoz, hogy Franciaország engedélyezze az első helikopterhordozó leszállítását, nem született azonban olyan utasítás, amelynek értelmében le kellene állítani a hajók építését" – közölte a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő.

A helikopterhordozót gyártó, a francia állam és a Thales hadiipari vállalat tulajdonában lévő DCNS hajógyár egyelőre nem kommentálta az AFP értesüléseit.

Romain Nadal francia külügyi szóvivőt eközben sajtótájékoztatóján arról kérdezték, milyen feltételek teljesülése esetén szállítanák le a hadihajókat Oroszországnak. A szóvivő elmondta: a szerződésben foglaltak teljesítésének az a feltétele, hogy tűzszünet jöjjön létre Kelet-Ukrajnában és hogy Oroszország és Ukrajna politikai megállapodást kössön a két ország közötti konfliktus lezárásáról. „Ezek a feltételek jelenleg nem adottak, de reméljük, hogy a jövőben teljesülhetnek" – mondta Nadal.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter közölte: Moszkva arra számít, hogy Franciaország végül a kormány előző napi döntésének ellenére is le fogja szállítani a szóban forgó két hajót. „Oroszország azt feltételezi, hogy a szerződést a megállapodások szerint teljesíteni fogják" – idézte a tárcavezető szavait az Interfax orosz hírügynökség.

Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két, Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről. Az első, a Vlagyivosztok leszállítása 2014 októberében esedékes. Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.

Az ukrán válság miatt az uniós tagállamok július végén léptettek életbe gazdasági szankciókat Oroszországgal szemben, amelynek részeként a fegyverembargó export- és importtilalmat egyaránt jelent. A rendelet azonban az idén augusztus 1. előtt megkötött és érvényes szerződésekre nem vonatkozik, így a két Mistral hadihajóra sem.

Az utóbbi hetekben az amerikai és a brit diplomácia erős nyomást gyakorolt Párizsra annak érdekében, hogy halassza el az első hajó átadását, a francia kormány azonban ez idáig erre nem volt hajlandó.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halkan működnek, és műanyagalapú testük teljes mértékben védi őket a mágneses vízi aknáktól.