Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csitulnak a fegyverek a Donyec-medencében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 24. 19:40

Nem szűnnek a tüzérségi harcok a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, miközben a felek egymást vádolják a tűzszünet megsértésével és civil területek elleni csapásokkal.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője június 23-i, keddi kijevi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az előző 24 órában egy katona életét vesztette és 12 megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében.
A kijevi hadműveleti parancsnokság közleményében azt írta, hogy a szakadárok egyetlen nap alatt több mint 20-szor sértették meg a tűzszünetet, és a minszki megállapodás alapján tiltott nehézfegyvereket is bevetettek, köztük rakéta-sorozatvetőt, valamint harckocsikat és 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű aknavetőket és tarackágyúkat.

Múlt éjjel Artemivszk térségében voltak a leghevesebb támadások, körülbelül tíz alkalommal lőtték az ukrán oldalt 122, illetve 120 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel. A Donyeck közelében, a frontvonal ukrán oldalán fekvő Marjinkánál háromszor nyitottak tüzet gránát-, illetve aknavetőkkel és rakétákkal katonai állásokra.

A Luhanszk megyei szakadárok „népi rendőrségének" közlése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában hétszer sértették meg a tűzszünetet, aminek következtében három szakadár fegyveres sebesült meg.
A Donyecki Népköztársaság (DNR) „védelmi minisztériuma" arról adott hírt, hogy egy civil meghalt keddre virradóan a megyeszékhely északnyugati, a repülőtérhez közeli Kujbisev kerületében tüzérségi támadás következtében, amelyet a szakadárok szerint az ukrán hadsereg indított.
A DNR szerint az ukrán tüzérség a Donyecktől délre lévő, szakadár ellenőrzés alatt álló Dokucsajevszk települést is lőtte, ami szintén egy civil halálát okozta.

A 62.ua donyecki hírportál közben arról számolt be, hogy Dokucsajevszkben helyi lakosok tüntetni hívják egymást a közösségi portálokon a szakadárok ellen. Szerintük a település elleni tüzérségi csapást éjjel a szakadárok hajtották végre. A helybelieknek azt mondták, hogy a hadsereg két diverziós csapata behatolt a településre, és azokra lőttek tüzérségi fegyverekkel. Dokucsajevszk több lakosa viszont közölte, hogy ezt nem hiszi el – írta a 62.ua.
A felháborodott lakosok egyebek között azt írták, hogy elfogyott a türelmük. „Mi a szomszédaimmal eltökéltek vagyunk. Meddig lehet még szenvedni? Elég volt, nincs tovább türelmünk várni a szebb jövőre" – írta az egyik helybeli.

A folytonos harcoktól elkeseredett emberek követelik, hogy a szakadárok vonuljanak ki a településről, vonják hátrébb az ukrán fegyveres erőket is, küldjenek békefenntartókat, és rendezzenek „valódi" választásokat.
Egy hete Donyeckben gyűlt össze spontán tüntetésre mintegy ötszáz helybeli, hogy a harcok azonnali befejezését követelje a szakadároktól.