Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem vezethet többé hírműsort a kamuzó híradós

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 19. 10:09

Az NBC tévécsatornánál maradhat, de nem vezetheti tovább az Egyesült Államok piacvezető esti híradóját Brian Williams, akit februárban felfüggesztettek állásából, mert azt hazudta, hogy az iraki háborúban benne ült egy olyan helikopterben, amelyet páncéltörő gránát talált el.


A műsorvezető és az országos tévéhálózat előzetes megállapodásáról megjelent értesülések szerint a fizetés nélküli felfüggesztés augusztus végéig érvényben marad, de Williams nem lehet többé az NBC Nightly News arca.

A CNN szerint Brian Williams jövőbeni szerepéről még az NBC legtöbb vezetőjét sem tájékoztatták.

A csatornánál belső vizsgálatot indítottak, amikor kiderült, hogy a tévés eltúlozta saját iraki megpróbáltatásait.

Bebizonyosodott, hogy az újságíró az „arab tavaszról", az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktusról és a Katrina hurrikán 2005-ös New Orleans-i pusztításairól készített riportjaiban is túlzásokba keveredett.

Brian Williams 22 évet töltött televíziós újságírói pályán. Februárban kénytelen volt bocsánatot kérni a nézőktől, amiért valótlanul állította, hogy az Irak elleni 2003-as invázió idején az őt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre, mert eltalálta egy páncéltörő gránát.

A Stars and Stripes katonai lap előzőleg megszólaltatott több helikopterezőt, akik szerint az újságíró „a közelében sem járt" annak a hármas köteléknek, amelyet támadást ért, és csak akkor érkezett a helyszínre egy negyedik járművön, amikor a három gép már egy órája földet ért.