Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nepáli földrengés: az izraeli hadsereg mentőegységet küldött a térségbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 29. 12:30

Az izraeli hadsereg mentőalakulatot küldött a földrengés sújtotta Nepálba a romok között rekedt emberek felkutatására és kiszabadítására.

A mentőegység mellett egészségügyi személyzet is utazott a térségbe, ők a hadsereg közleménye szerint egy hatvanágyas tábori kórházat hoznak létre, ahol százhúsz szakember életmentő beavatkozásokat fog végrehajtani két műtőben.
Az izraeli mentőalakulatok röntgen- és ultrahang-felszerelést, két inkubátort és tábori laboratóriumot is vittek Nepálba.

A szállítógép Katmanduból mintegy kétszáz izraelit vitt haza. Elsőként a sérülteket és az izraeli-nepáli csecsemőket helyezték el a gépen, szüleikkel együtt.
A szombati földrengés idején mintegy húsz nepáli béranya által kihordott csecsemő volt az országban, de közülük nyolcat már Izraelbe vittek. A kisbabák között több – alacsony súllyal született – iker is van, akiket minél hamarabb a zsidó államba kellett szállítani a katasztrófa sújtotta övezetből.

Jehúda Weinstein államügyész április 28-án, kedden engedélyezte az állapotos nepáli béranyák Izraelbe költöztetését is a helyi fertőzésveszély miatt. Jelenleg több tucat nepáli nő hordoz méhében pénzért, a helyi árfolyam szerint körülbelül hétezer dollárért (mintegy kétmillió forintért) izraeli magzatot.

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja arról számolt be, hogy biztosítótársaságok segítségével két helikopteren tizenegy izraelit sikerült kimenteni az ország távoli, a Himalája hegyei közötti elzárt vidékeiről.
A Háárec című lap keddi száma szerint ötven Nepálban tartózkodó izraeli egyelőre nem adott hírt magáról.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésben a legfrissebb hivatalos adatok szerint 4349-en vesztették életüket Nepálban.