Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvégia az európai országok NATO-beli szerepvállalásának növelését sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 11. 11:25

Az európai országoknak nagyobb politikai és gazdasági szerepet kell vállalniuk a NATO közös védelmi erőfeszítéseiben – hangoztatta január 9-én, csütörtökön a norvég védelmi miniszter.

Ine Eriksen Soreide Washingtonban adott interjút a Reuters brit hírügynökségnek. Ebben egyebek között azt mondta, nem lehet elvárni az Egyesült Államoktól, hogy továbbra is 70 százalékban egyedül finanszírozza a NATO védelmi szükségleteit.

Az európaiaknak ki kell venniük a részüket ebből. „Többnek kell lennünk, mint a biztonság nettó importőrei" – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy Washingtonban találkozott amerikai képviselőkkel is, és azt a következtetést vonta le, hogy mind a republikánus, mind a demokrata párton belül kezdik megkérdőjelezni az Egyesült Államok európai elkötelezettségének hasznosságát.

Eriksen Soreide szerint a NATO fontos szerepet tölt be olyan aggasztó európai jelenségek fényében is, mint a növekvő nacionalizmus, a fokozódó társadalmi elégedetlenség és a kiterjedt ifjúsági munkanélküliség.

„Az instabilitás tengerén nincs jobb horgony, mint a NATO" – fogalmazott.