Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugtalan a kabuli vezetés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 9. 9:29

Túl hamar ér véget a nemzetközi erők harci bevetése Afganisztánban Abdulla Abdulla miniszterelnök szerint. A kormányfő a The Sunday Times című brit lapnak nyilatkozott.

Abdulla úgy véli, „túl hirtelen" a NATO által vezetett erők átállása a harci feladatok végrehajtásáról az Eltökélt Támogatás fedőnevű tanácsadó és kiképző misszióra január elsejétől. Mint mondta, az országnak elsősorban a nemzetközi szövetségesek légi támogatására lenne szüksége.

„Csupán két évvel ezelőtt még 150 ezer nemzetközi katonánk, számos repülőgépünk és helikopterünk volt" – emlékeztetett a kormányfő, aki egy hosszú időn át vitatott kimenetelű elnökválasztást veszített el Asraf Gánival szemben.

A következő évtől már csak 12 ezer külföldi katona lesz az országban, ami Abdulla szerint túl kevés. Afganisztánnak így szüksége lesz „légi támogatásra a sebesültek elszállításához és gyors repülőgépekre".

A NATO vezetésű ISAF-misszió 13 év után ér véget. Az azt követő Eltökélt Támogatásban húsz ország mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket.