Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama ismét beszélt telefonon Netanjahuval

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 18. 9:31

Barack Obama amerikai elnök november 16-án, pénteken ismét beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel az Izrael és a palesztinok között kiújult erőszak megállításának lehetőségéről – közölte a washingtoni Fehér Ház.

Netanjahu hívta Obamát, hogy tájékoztassa a konfliktus legújabb fejleményeiről. Megköszönte az elnöknek és az amerikai népnek, hogy anyagilag segítették az izraeli rakéta- és aknagránát-elhárító rendszer, a Vaskupola kiépítését, ez „a Gázai övezetből elindított több száz rakétát semmisített már meg" – olvasható a közleményben.

Obama ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemre, és kifejezte sajnálatát az izraeli és a palesztin civil áldozatok miatt.

Az amerikai elnök beszélt telefonon egyiptomi kollégájával, Mohamed Murszival is. Dicsérte az arab ország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy csillapodjon az izraeli-gázai fegyveres konfliktus, és kifejezte reményét, hogy helyre lehet állítani a stabilitást a térségben.

Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök korábban közölte: Kairó kész közvetíteni a felek között a tűzszünet érdekében.