Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama tárgyalt a szíriai ellenzék vezetőjével

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 14. 19:23

Barack Obama amerikai elnök május 13-án, kedden Washingtonban tárgyalt Ahmad el-Dzsarbával, a Szíriai Ellenzéki Koalíció elnökével, és méltatta az általa vezetett szervezet szerepvállalását a szíriai válság politikai megoldására irányuló erőfeszítésekben – tájékoztatott a Fehér Ház.

Dzsarba egyhetes amerikai látogatása végén tárgyalt Susan Rice elnöki nemzetbiztonsági tanácsadóval, és Obama csatlakozott kettejük megbeszéléséhez.

A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama üdvözölte a koalíció vezetőinek építő szellemű hozzáállását a párbeszédhez, és bátorította a koalíciót arra, hogy vigye tovább az összes szíriai lakost képviselő kormány létrehozásával kapcsolatos elképzelését.

Obama és Rice is megerősítette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök elvesztette minden legitimitását, és nincs helye Szíria jövőjének alakításában. Obama hangsúlyozta, hogy jogellenesek a június 3-i elnökválasztás megtartásával kapcsolatos damaszkuszi tervek. A megbeszélésen emellett szó volt a növekvő szélsőségesség jelentette veszélyről, és a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy szembe kell szállni a terrorcsoportokkal, bármely oldalon harcolnak is.

Szíriában a 2011 márciusa óta tomboló erőszak és polgárháború már több mint 150 ezer ember halálát okozta, két és fél millióan hagyták el az országot, hat és fél millióan menekültek el otthonukból.